Bergen op Zoom op activiteit

Programma 2019 Actueel

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die in 2019 op en rond de Brabantse Wal plaatsvonden. Deze activiteiten hadden tot doel de Canadese inspanningen in Nederland tijdens WOII te herdenken en onze vrijheid te vieren. In 2019 was het exact 75 jaar geleden dat deze regio werd bevrijd, dus waren er dat najaar tal van activiteiten, herdenkingen en vieringen in de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht rondom deze mijlpaal.
Eenmalig
Doorlopend

BERGEN OP ZOOM 24 DECEMBER 2019
LICHTJESAVOND


Erevelden Ruytershoveweg, Bergen op Zoom
In navolging van het succes waarmee in 2018 ook op kerstavond bij alle graven een lichtje werd geplaatst, gebeurt dat in 2019 weer. Een korte plechtigheid maakt deze herinnering tot een zinvol moment om stil te staan bij alle leed, dat niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook nu nog steeds door oorlog en geweld veroorzaakt wordt. 

De Lichtjes op Oorlogsgraven wordt mede mogelijk gemaakt door Rotary Club Bergen op Zoom Noord, Rotary Club de Brabantse Wal en de Stichting Bevrijding Brabantse Wal.
Daarnaast ook door zeer veel vrijwilligers!

Contact: 
carolineraaijmakers@hetnet.nl 
of 
joris@primavendi.nl

Zie ook hun facebookpagina.

Bergen op Zoom, 8 november 2019
MUZIEKVOORSTELLING 
‘OPERATIE GESLAAGD’ 


Locatie: Stadsschouwburg De Maagd
Op 8 november ‘s-avonds wordt in Stadsschouwburg De Maagd de muziektheatervoorstelling Operatie Geslaagd opgevoerd. Het thema van deze voorstelling is PTSS, het Post Traumatisch Stress Syndroom waar veel veteranen na terugkomst van vredesmissies in oorlogsgebieden, mee te kampen hebben. De voorstelling wordt gegeven door Erik Krikke. Krikke zelf was als operatiearts betrokken bij dit soort missies. In de muzikale theatervoorstelling vertelt Erik op openhartige wijze over zijn ervaringen en de strijd tegen zijn herinneringen en zichzelf. In alle kwetsbaarheid vertelt hij over hoe hij langzaam geïsoleerd raakte tot het punt waarop hij alles dreigde op te geven. De indrukwekkende verhalen, met ruimte voor emoties maar ook voor humor, worden omlijst met de allermooiste liedjes. Wereldberoemde, maar ook eigengemaakte songs, gespeeld door de band 7even Bridges, waarvan Erik een van de zangers is.

Erik en zijn band merken middels zijn boek daarover en de voorstelling dat ‘hun’ verhaal bij de verwerking van traumatische ervaringen van andere mensen kan helpen. Dus heeft Erik, dit keer samen met zijn band 7even Bridges, een nieuwe missie: dit verhaal moet zoveel en vaak mogelijk verteld worden….
Bij eerdere uitvoeringen bleek hij uitstekend in staat te zijn om de gevoelens van veteranen te vertolken.
Zeker in de sfeer van de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding, wordt dit dan ook een zeer indrukwekkende voorstelling die een breed publiek zal aanspreken.

BERGEN OP ZOOM,  9 NOVEMBER 2019
PUBLIEKSBIJEENKOMST
‘VAN DUINKERKENS VERZET TEGEN HET NATIONAALSOCIALISME’


‘Verhalenkamer’, bibliotheek Het Markiezaat, 13.30 -16.00 uur

Publieksbijeenkomst ‘Anton van Duinkerkens verzet tegen het nationaalsocialisme’

Op zaterdag 9 november 2019 van 13.30-16.00 uur organiseert de stichting
Anton van Duinkerken Nu, een publieksbijeenkomst over Van Duinkerkens verzet tegen het nationaalsocialisme. Wat betekent het om in verzet te komen bij onderdrukking?
En welke rol speelt religie hierbij voor Van Duinkerken?

Programma: 
- Dr. Michiel Besters (voorzitter Stichting Anton van Duinkerken Nu) plaatst de opkomst van het 
  nationaalsocialisme binnen de biografie van Anton van Duinkerken
- Emiel Wilbrink draagt Van Duinkerkens gedicht 'Ballade van den katholiek' voor
- Prof.dr. Ismee Tames (NIOD/Utrecht University) spreekt over verzetsgedrag tijdens                              
onderdrukking
Gespreksleider: Marlies van Lier (Fris presentaties)

Locatie: Bibliotheek Het Markiezaat, Bergen op Zoom (Kortemeestraat 17)

Reserveer je kaarten via https://www.antonvanduinkerken.nu/publieksbijeenkomst-9-no…/

Kaartjes kosten €5 per stuk (koffie, thee en wat lekkers voor tijdens de pauze zijn inbegrepen).

NAJAAR 2019
HÉT CONCERTKOOR ZINGT I.S.M. MET ZEEUWSE KOREN


BERGEN OP ZOOM / ZEELAND NAJAAR 2019
In de opmaat naar de herdenking in 2019 van 75 jaar Slag om de Schelde slaan hét Concertkoor uit Bergen op Zoom en drie Zeeuwse koren de handen ineen. Inzet is om in de periode september-november 2019 vier grote concerten te geven: in september in Breskens rond de herdenking van het bombardement; in oktober in Bergen op Zoom vanwege de bevrijding van de Brabantse Walgemeenten; eveneens in oktober een concert in Goes rond de herdenking van de slag om de Sloedam en de bevrijding van Zuid-Beveland. De concertreeks sluit begin november in Vlissingen af om de landing van de Geallieerden te herdenken en de bevrijding van Walcheren. Koorleden kunnen, behalve aan het eigen concert, ook deelnemen aan de drie andere concerten. Behalve het Concertkoor doen Zwinkoor Sluis, Vocaal Ensemble Cantare Goes en de Vlissingse Oratorium Vereniging mee.
p.s. Zie ook hieronder bij de activiteiten op 27 oktober 2019.

BERGEN OP ZOOM vrijdag 25 OKTOBER 2019
Scholenprogramma met jongerendefilé 


Op 25 oktober – net voor het grote herdenkingsweekend – wordt met de leerlingen uit de groepen (7)/ 8 van het basis onderwijs en leerlingen uit het voortgezet onderwijs stilgestaan bij de bevrijding door de Canadezen en Engelsen, met als doel: de VRIJHEID uitdragen en doorgeven.

Alle veteranen, oud militairen en militairen die aanwezig zijn op de Brabantse Wal worden uitgenodigd om samen met de jongeren dit defilé vorm te geven.
Tussen 09.30 en 10.00 uur wordt verzameld op het Korenbeursplein in Bergen op Zoom, bij de zaden, voor het gemak ‘VREDESZADEN’ genoemd, die een brug vormen tussen heden en verleden. 

Groep 8 van de basisschool Het Kompas verzamelt die ochtend eerst bij het Vrijheidsmonument aan de Arnoldus Asselbergsstraat voor de officiële overdracht van het ‘adopteer een monument’ project. 
Aansluitend aan deze ceremonie sluit het Kompas aan op het Korenbeursplein.

Na een kort welkomstwoordje door de wethouder wordt de stoet geformeerd in de Van de Rijtstraat. Voorop de tamboers van Odiles Rapid meteen daarachter groep 8 van het Kompas met de wethouder van onderwijs Bergen op Zoom Barry Jacobs daarna de rest van de scholieren, militaire historische voertuigen, muziek en overige gasten.
Om 10.00 uur start het defilé richting de Wouwsestraat en Zuivelstraat ( ± 500 meter) naar de Grote Markt.

Het jongeren defilé wordt gevormd door:
- de basisschoolleerlingen, groepen 8, die een monument hebben geadopteerd; de Nieuwe Veste,
- BS Sancta Maria, Montessori, Algemene School Oost, Krabbenkooi, Rode Schouw, Aanloop en de Springplank 
- leerlingen van de andere basisscholen, o.a. de Grebbe, Borghoek, Op Dreef, het Palet en de Jenaplanschool
- leerlingen vanuit het voortgezet onderwijs, verspreid/ verdeeld over de stoet van o.a. de Steenspil, ’t  Ravelijn, Zuidwestcollege, Rijks, Moller en Roncalli. De leerlingen van het Juvenaat sluiten ’s middags aan
- Gasten, veteranen en militairen die al aanwezig i.v.m. de herdenkingen.

Op de Grote Markt wordt gesproken door de wethouder van onderwijs, de heer Barry Jacobs en door een van de gasten. Tussendoor wordt samen met de scholieren uit het basisonderwijs het lied VRIJ gezongen. Het defilé wordt afgesloten met de twee volksliederen (O Canada gevolgd door het Wilhelmus) met begeleiding van het Seniorenorkest ‘Young 4 Ever’ van het CKB.

Na het dankwoordje gaan de leerlingen via de Zuivelstraat richting de Thaliatuin. Daar vindt een meet & eat plaats met Canadese militairen. Hierna gaan de basisschoolleerlingen terug naar school. 

De leerlingen van het voortgezet onderwijs worden uitgenodigd om op eigen gelegenheid naar De Waterschans te gaan om daar in de tent van ‘SUPERSUM’ een belevingsprogramma bij te wonen van 13.00 tot 15.00 uur.

Voor meer info:
Sjef en Wit & Caroline Raaijmakers
Werkgroep jongeren defilé SBBW
info@stichtingbbw.nl of 06-30803727

P.S.
Er wordt nog één muziekgezelschap gezocht dat al marcherend en musicerend het defilé wil begeleiden.

BERGEN OP ZOOM 25 OKTOBER 2019
BEVRIJDINGSCONCERT 


Op vrijdagavond 25 oktober 2019 om 20.00 uur geeft het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een concert in Stadsschouwburg De Maagd. De organisatie is zoals vorig jaar in handen van de Lionsclub Scaldis in Bergen op Zoom in samenwerking met het Veteranen Ontmoetings Centrum V.O.C.
Voor dit benefietconcert worden sponsors gezocht. De relatie met Canada (vanwege de bevrijding van onze stad door Canadese regimenten) staat hierbij centraal.
Voor navraag over de plannen en mogelijkheden van deze avond worden sponsors verzocht zich in verbinding stellen met de Lions via het mailadres: bergenopzoom.scaldis@lions.nl

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding
We vieren dat in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven, en dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. Tijdens dit 75-jarig jubileum toert het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht door het land met het speciaal voor deze mijlpaal gemaakte programma "Sounds of Freedom”.

In “Sounds of Freedom” neemt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht je mee op een muzikale reis die een ode brengt aan vrijheid in al haar facetten. Wat is er gebeurd in die 75 jaar, wat heeft die vrijheid ons gebracht en hoe ziet die vrijheid er tegenwoordig uit?
We staan uiteraard stil bij onze bevrijders en veteranen en de rol van de Koninklijke Luchtmacht als ambassadeur en voorvechter van vrijheid in Nederland en daarbuiten.

"Sounds of Freedom" belooft een muzikaal en visueel spektakel te worden. Met herkenbare muziek van onder meer de Beatles, Quincy Jones, Herman van Veen, Bruno Mars, Stevie Wonder en Avicii, speciaal lichtontwerp en een grote LED wall waarop beelden getoond worden die het publiek mee terug nemen in de tijd. Denk aan het Europees voetbalkampioenschap in 1988, de val van de Berlijnse muur, de eerste man op de maan en andere hoogtepunten van 1945 tot vandaag. 

Samen met een viertal topvocalisten laten de 41 blazers en zevenkoppige ritmesectie je genieten van de unieke sound van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Een krachtige groove en een herkenbare beat; een geluid uit duizenden. Dat zijn de Sounds of Freedom van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. 

Vier je met ons mee?
Kaarten te bestellen op: www.demaagd.nl
(foto: orkest kon. luchtmacht)

BERGEN OP ZOOM ZATERDAG 26 OKTOBER 2019
HERDENKINGEN BEVRIJDING 
BERGEN OP ZOOM 


De herdenkingen die jaarlijks op 27 oktober plaatsvinden op de Britse oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg, bij het Arnoldus Asselbergs Plantsoen en achter de Gertrudiskerk in de Thaliatuin, zouden qua datum in 2019 samenvallen met de grote herdenking op de Canadese begraafplaats.
Daarom is besloten om deze op zaterdagochtend 26 oktober te houden. 

Om 09.30 uur is er als eerste de herdenkingsceremonie op het Britse ereveld aan de Ruytershoveweg. Daarna wordt de herdenking bij het Bevrijdingsmonument aan het Asselbergsplantsoen gehouden en direct daarna is er de gebruikelijke herdenkingsceremonie in de Thaliatuin, achter de St. Gertrudiskerk.

Voor personen die een actieve rol hebben bij de herdenkingen rijdt er een autobus. Deze vertrekt even na 09.00 uur vanaf Plein 13 ( voor het Stadskantoor) 

(Contact: hansstumpel@hetnet.nl)
Foto: Stichting Bevrijding Brabantse Wal

BERGEN OP ZOOM ZATERDAG 26 OKTOBER 2019
ONTVANGST COLONNE LEGERVOERTUIGEN IN DE CANADALAAN IN BERGEN OP ZOOM


In de ochtend van 26 oktober, vertrekken drie colonnes met oude legervoertuigen vanuit Zeeland en de gemeenten Steenbergen en Woensdrecht naar Bergen op Zoom. Net als in 2009 en 2014 zullen deze voertuigen in de middag van die dag verzamelen in de Canadalaan van Bergen op Zoom. 

Bergen op Zoom werd op 27 oktober 1944 bevrijd door de Canadezen die via de Huijbergschebaan de stad binnentrokken. Van ooggetuigen weten we dat de straat vol stond met Canadese voertuigen en soldaten. Na informatie ingewonnen te hebben zei de commandant van het South Alberta Regiment tegen zijn collega van het Lincoln & Welland Regiment de legendarische woorden: ‘Hell Bill, let’s take the damn’d place’. Na de bevrijding werd de straat omgedoopt tot ‘Canadalaan’.
In de straat herinnert een tekstbordje aan de inname van Bergen op Zoom en vertelt een audiozuil van Liberation Route Europe het verhaal van de Bevrijding en de Slag om de Schelde. De militaire operaties in en rond Bergen op Zoom maakten onderdeel uit van deze slag. 
Op zaterdag 26 oktober hangen de Canadese vlaggen in de hele straat te wapperen. Daarnaast worden de chauffeurs van de colonne verwelkomd met koffie, thee en iets lekkers. De voertuigen zijn voor belangstellenden te bezichtigen. Later in de middag nemen de voertuigen deel aan het militaire defilé in het centrum van de stad. 


Bij de Gevangenpoort en op de Grote Markt  zijn tribuneplaatsen beschikbaar. 

Kaarten daarvoor kunnen worden gekocht voor 
€ 10,- per plaats. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV en bij de kassa van het cultuurbedrijf aan de Steenbergsestraat nr. 6.
Info over tribunekaarten is via mail te verkrijgen op info@sta-boz.nl 

Noot: 
Ook voor de taptoe worden kaarten verkocht à € 10,- per plaats. De prijs voor een combikaart voor defilé en taptoe bedraagt € 17,50. 

Update: kaarten voor de Taptoe zijn u
itverkocht!

25 oktober: er zijn nog ongeveer 150 tribuneplaatsen beschikbaar bij het VVV. De meeste voor de Gevangenpoortribune. Morgen vanaf 10.00 uur verkoopt het VVV ze nog. Wees er snel bij!

ZEELAND, BERGEN OP ZOOM, STEENBERGEN, WOENSDRECHT 
26 OKTOBER 2019
BEVRIJDINGS-
TOERTOCHT EN DEFILÉ 


Programma: 10.30 uur: start bevrijdingstoertocht bij Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp
13.00 uur - 14.00 uur Janno den Engelsman bespeelt het carillon van de Peperbus
13.30 uur - 14.30 uur Optreden Reünie Orkest Artillerie op het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom
15.00 uur Freedom of the City parade op de Grote Markt van Bergen op Zoom
15.30 uur Start defilé vanaf de Gedempte Haven in Bergen op Zoom.

De bevrijdingstoertocht vertrekt om 10.30 uur vanaf het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. De tocht gaat via Zuid-Beveland naar Bergen op Zoom. Onderweg sluiten een Woensdrechtse en een Steenbergse colonne aan. Aan de toertocht nemen meer dan 80 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel. 

Zo start er op die dag in de ochtend een colonne vanuit Putte, een in Dinteloord en een in Nieuwdorp bij Bevrijdingsmuseum Zeeland. De toertochten die vertrekken vanuit Putte en Dinteloord zullen rijden langs de dorpen van respectievelijk de gemeenten Woensdrecht en Steenbergen. De colonne die start in Nieuwdorp rijdt rechtstreeks naar Bergen op Zoom, waar de chauffeurs en bijrijders vroeg in de middag worden ontvangen in de Canadalaan. Daarna verzamelen alle voertuigen in Bergen op Zoom op de Gedempte Haven, om vandaar uit vanaf 15.30 uur deel te nemen aan het militaire defilé in Bergen op Zoom. Op basis van het defilé zoals we dit in 2014 organiseerden, worden tussen de 35.000 en 40.000 toeschouwers verwacht, waaronder de nodige hoogwaardigheidsbekleders. 

Aangekomen in Bergen op Zoom stelt een aantal van deze voertuigen zich rond 13.00 uur op in de Canadalaan. Daar zijn de voeruigen voor het publiek te bezichtigen. Deze straat is van historische betekenis voor de bevrijding van Bergen op Zoom. Vanaf de Canadalaan vertrekken de voertuigen naar de Gedempte Haven, startlocatie van het Bevrijdingsdefilé.

Tussen 13.00 en 14.00 uur bespeelt Janno den Engelsman het carillon van de Peperbus, de kerktoren van de St. Gertrudiskerk. Hij brengt het Canadese volkslied ten gehore, het Merck toch hoe Sterck en bekende liedjes uit de oorlog en van de bevrijding. Op zijn repertoire staan o.a. Happy days, Trees heeft een Canadees, We´ll meet again, Canadese songs en muziek van Frank Sinatra en Glenn Miller.

Tussen 13.30 en 14.30 uur treedt het Reünie Orkest Artillerie op bij het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom. Dit orkest, dat bestaat uit oud-dienstplichtigen, defileert later op de middag mee. 


HET DEFILE  start 15.30 uur. 'Spektakel in de Bergen op Zoomse binnenstad !!!' 
De kerkklokken luiden de start van het defilé in.

Nadat de toertocht met oude militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog haar plaats heeft ingenomen op de Gedempte Haven, start deze dag vanaf die plaats om 15.30 uur het defilé, dat de volgende route volgt:
Rijkebuurtstraat, Westersingel, Steenbergsestraat, Fortuinstraat, Grote Markt, Zuivelstraat, Wouwsestraat, Stationsstraat, Stationsplein tot aan de Zuidoostsingel, waar het wordt ontbonden.
Na afloop van het defilé keert een aantal van deze voertuigen naar de Gedempte Haven  terug.

Met gepaste trots kunnen we melden dat het defilé op de Grote Markt wordt afgenomen door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer in zijn rol als parade-inspecteur. De CDS wordt door de commandant van de vliegbasis Woensdrecht, kolonel Ben Kamstra als paradecommandant geëscorteerd.  

Aan de kop van het defilé is een ereplaats gegund aan onze bevrijders van het Lincoln & Welland en South Alberta Regiment (veteranen en operationeel) inclusief band, gevolgd door drie detachementen veteranen van de Brabantse Wal en Zeeland. Daarna volgen detachementen van alle krijgsmachtdelen: Marine, Luchtmacht (KMSL), Landmacht (Garderegiment Fuseliers Prinses Irene) en nationale reserve onder gemotoriseerde begeleiding van de Marechaussee. De operationele troepen worden gevolgd door de militairen van de toekomst uit de VeVa opleiding. De brandweer heeft haar deelname ook toegezegd. 
Dan volgt een civiel deel met o.a. de Wandelende Krabben die ook de Mallardmars in Zeeland hebben gelopen en spelers van de Vierschaar die de bevrijding van de bevolking van Bergen op Zoom uitbeelden. Tussen de detachementen is er veel muziek, zoals het Fanfarekorps Nationale Reserve, de band van het Lincoln & Welland Regiment, the Royal Band of Scotland (pipers & drums), het Reünie Orkest Artillerie (allen militair), de Band of Liberation, Interscaldis (pipers & drums), Odiles Rapid, Wachtpost 13 XXL en Harmonie Oranje Nassau. 

Het defilé wordt voorafgegaan door een bijzondere militaire ceremonie (Freedom of the City Parade) door de Canadezen op de Grote Markt om 15.00 uur en aansluitend een luchtdefilé. Het defilé wordt afgesloten door 70 tot 90 militaire voertuigen waaronder twee Sherman tanks. 

Mensen die dit spektakel, dat het defilé van 2014 qua deelnemers en omvang ruimschoots overtreft, vanaf een tribune willen bijwonen, kunnen gebruik maken van de tribunes die langs het parcours worden opgesteld. De eerste tribune komt op de Westersingel bij de Gevangenpoort te staan, de tweede op de Grote Markt.
Speakers voorzien het defilé van commentaar. Bij de tribune bij de Gevangenpoort is Rieny Hagenaars degene die de deelnemers aankondigt. Op de Grote Markt is die rol weggelegd voor Kees van Loon.

Tribunekaarten zijn voor 10 euro per stuk verkrijgbaar bij de VVV en bij de Cultuurbalie, Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom.

p.s. de tribune op de Grote Markt biedt ‘s-avonds vanaf 19.00 uur ook plaats aan bezoekers van de grote Taptoe die daar dan plaatsvindt. Kaarten daarvoor kosten ook 10 euro, maar een combikaart voor beide tribuneplaatsen samen kost 17.50 euro.  

p.s. Let op: kaarten voor Taptoe zijn vrijwel uitverkocht.  

(Contact irenevankemenade@planet.nl)

BERGEN OP ZOOM ZATERDAG 26 OKTOBER 2019
HARMONIE WACHTPOST 13 XXXL 


Gelegenheidsorkest Wachtpost 13 XXXL neemt met meer dan 100 muzikanten van de Brabantse Wal deel aan het defilé dat op 26 oktober 2019 door de binnenstad van Bergen op Zoom trekt. In 2018 repeteerde Wachtpost 13 XXL al enkele keren met hun orkest. Bij het begin van het 75e bevrijdingsjaar op de Brabantse Wal liet Wachtpost 13 XXXL zich in de binnenstad van Bergen op Zoom zien en horen.

Op zaterdagmiddag 27 oktober 2018 kon iedereen daar getuige van zijn. 
In januari was Wachtpost 13 XXXL op uitnodiging van de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant te gast op de nieuwjaarsreceptie van de Provincie Noord Brabant in het provinciehuis te Den Bosch.


Geplande optredens:
21 september Axel. Defilé en Taptoe.
5 oktober Woensdrecht. Rondgang door de dorpskernen, langs verpleeghuizen en bejaardencentra en optreden op de Vliegbasis
26 oktober Bergen op Zoom. ABG, Canadalaan en Defilé 
02 november Steenbergen. Rondgang langs verpleeghuizen en bejaardencentra. 
En extra optreden bij Jaculiene flat en Stuyvenberg.

(Contact: info@bakxxx.nl)
Op de Grote Markt zijn tribuneplaatsen beschikbaar. 

Kaarten daarvoor kunnen worden gekocht voor 
€ 10,- per plaats.Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV en bij de kassa van het cultuurbedrijf aan de Steenbergsestraat nr. 6.
Info over tribunekaarten is via mail te verkrijgen op info@sta-boz.nl 

Noot: 
Ook voor de taptoe worden kaarten verkocht à € 10,- per plaats. De prijs voor een combikaart voor defilé en taptoe bedraagt € 17,50.

Update: kaarten voor de Taptoe zijn uitverkocht!
25 oktober: er zijn nog ongeveer 150 tribuneplaatsen beschikbaar bij het VVV. De meeste voor de Gevangenpoortribune. Morgen vanaf 10.00 uur verkoopt het VVV ze nog. Wees er snel bij! 

BERGEN OP ZOOM ZATERDAG 26 OKTOBER 2019
TAPTOE


Programma Grote Markt 
Aanvang 19.00 uur 

De Taptoe Bergen op Zoom is een muzikaal spektakel dat regionale en landelijke topkorpsen naar de historische binnenstad haalt. Vanaf 2015 wordt deze Taptoe tweejaarlijks georganiseerd. 

In 2019 wordt de Taptoe speciaal vanwege 75 jaar bevrijding gehouden in het weekend dat de bevrijding van Bergen op Zoom wordt herdacht; zaterdag 26 oktober 2019. Aan de taptoe doen (militaire) muziekkorpsen mee, waaronder de  band uit Canada, die de middag daarvoor ook hebben meegedaan aan het defilé door de binnenstad.

De deelnemende korpsen tesamen staan garant voor een spetterende show. De Grote Markt van Bergen op Zoom, met haar oude stadhuis en de prachtige gevels, vormt hét decor voor deze taptoe. Belangrijk detail is dat wordt deelgenomen door muziekgezelschappen die de landen vertegenwoordigen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Slag om de Schelde , zoals Canada en Schotland. Dat maakt déze taptoe in Bergen op Zoom extra bijzonder. 

Hieronder het imposante rijtje muziekkorpsen dat acte de presence geeft:

  - Fanfarekorps Nationale Reserve https://www.fknr.nl
  - Reunie Orkest Artillerie Trompetterkorps https://www.reunieorkestartillerie.nl/
  - The Band of Liberation http://www.bandofliberation.nl/
  - Adest Musica http://www.adestmusica.nl/
  - Deltaband Vlissingen http://www.deltaband.nl/
  - Inter Scaldis Doedelzakband Vlissingen https://www.interscaldis.nl/
  - Band of the Lincoln & Welland Regiment, Niagara Falls, Canada

Op de Grote Markt zijn tribuneplaatsen beschikbaar. Kaarten daarvoor kunnen worden gekocht voor € 10,- per plaats. Voor veteranen bedraagt de prijs Ð„ 5,-   
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV en bij de kassa van het cultuurbedrijf aan de Steenbergsestraat nr. 6.
Info over tribunekaarten is via mail te verkrijgen op info@sta-boz.nl 

Nog onder de indruk van het defile van deze middag en na waarschijnlijk intussen ook wat te 
hebben gegeten, is het erg de moeite waard om je plaatsje op de tribune tijdig op te zoeken. 
Van 18.15 tot 18.25 uur verzorgt onze eigen Bergen op Zoomse drumfanfare Odiles Rapid namelijk als opwarmer voor de Taptoe een optreden door henzelf op de Grote Markt.

Noot: 
Ook voor het defilé worden kaarten verkocht à € 10,-- per plaats. De prijs voor een combikaart voor defilé en taptoe bedraagt € 17,50.

Bijgaande foto's zijn gemaakt door Dick Vermaas

BERGEN OP ZOOM ZATERDAG 26 OKTOBER 2019
LIBERATION PARTY CONCERT / BEVRIJDINGSFEESTAVOND 
AANVANG 21.00 UUR


De bevrijdingsfeestavond gaat plaatsvinden in de Zaal den Enghel in Bergen op Zoom. De avond staat volledig in het teken van de Bevrijding en via het programma van de avond en de aankleding van de zaal wordt een verbinding gelegd met de dagen van kort na de Bevrijding in 1944. 

Vanaf  21.00 speelt Wachtpost 13 Big Band en the Maple Leaf Babes muziek uit de jaren 40/50 die in Nederland te horen was, daarna neemt de Valley Sound Big Band het over en brengt muziek die in 40/50 mee werd gebracht door de bevrijders. Mede ondersteuning van zangers en zangeressen. 

21.00 - 22.30 uur Wachtpost 13 Big Band 
22.30 - 01.30 uur Valley Sound Big Band

Een avond die in het teken zal staan van mars en swingmuziek, nostalgie, een lach en een traan. 
De toegang is voor iedereen en gratis. 
Liefst gekleed in jaren 40/50 kleding.

BERGEN OP ZOOM ZONDAG 27 OKTOBER 2019
MEMORIAL DAY OF CANADA
IN THE NETHERLANDS 


11.00 uur Canadese oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg Bergen op Zoom 

Vanaf 2014 vindt er jaarlijks een uitgebreide herdenkingsceremonie plaats op de Canadese begraafplaats aan de Ruytershoveweg. Deze dag is betiteld als Memorial Day of Canada in the Netherlands. Het is de dag dat Canada haar in Nederland omgekomen militairen uit de Tweede Wereldoorlog herdenkt.
Bergen op Zoom is door hen aangewezen als de plaats waar de herdenking van alle omgekomen Canadese militairen in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog, wordt gehouden.
De meeste hier begraven liggende Canadese militairen zijn omgekomen bij de Slag om de Schelde die van september tot november 1944 in Zuidwest Nederland werd uitgevochten.

De ceremonie wordt in nauwe samenwerking met de Canadese overheid georganiseerd. 
Voor deze herdenking worden prominente gasten uit binnen- en buitenland uitgenodigd. 
De Stichting Bevrijding Brabantse Wal is buitengewoon vereerd met de aankondiging van de komst van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en haar echtgenoot Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven aan de herdenkingsceremonie, die op zondag 27 oktober plaatsvindt.
H.K.H.Prinses Margriet zelf is tijdens die oorlog geboren in Canada, waarnaar haar ouders toen waren uitgeweken.

Voorafgaand aan deze herdenkingsplechtigheid is er een oecumenische viering in de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom met als voorgangers Ds.Willem Vermeulen en vicaris Paul Verbeek. De viering wordt opgeluisterd door het koor Hortus Musicus Religiosus o.l.v. Koert Damveld.
Deze begint een half uur eerder dan in voorgaande jaren. Die dag dus om 09.00 uur. 

p.s.
De ceremonie is voor eenieder vrij toegankelijk. Wel wordt er erg veel publieke belangstelling  verwacht.
Dat betekent veel parkeerdruk aan de Ruytershoveweg. Er worden parkeerregelaars ingeschakeld om de verkeersstromen in goede banen te leiden. Volgt u s.v.p. hun aanwijzingen op!

Op een gegeven moment wordt het wegdeel van de Ruytershoveweg bij de erevelden afgesloten voor verkeer. Het zal dus voor komen dat auto's daar niet meer kunnen worden geparkeerd, maar dat u (komend vanaf Bergen op Zoom) meteen na het viaduct al linksaf de Gareelweg wordt in gewezen. U kunt dan langs de weg verderop parkeren. Dat houdt dan wel in dat u een flink stukje moet lopen.  

Komend vanaf de richting Heerle wordt de Ruytershoveweg op een gegeven moment ook afgesloten voor auto's.  U kunt dan via de Boerenweg, Torenbaan en Bergsebaan terug richting de Ruytershoveweg rijden, maar u wordt daarna voor parkeren ook de Gareelweg in gewezen.

BERGEN OP ZOOM ZONDAG 27 OKTOBER 2019
VESPER 'ZING VAN BEVRIJDING'


Programma aanvang 16.30 uur

Deze dag vindt er in de Ontmoetingskerk, Bolwerk-Zuid 134, Bergen op Zoom een bijzondere middagdienst (vesper) plaats. Deze vesper heeft als titel ‘Zing van bevrijding’. Medewerking wordt verleend door het projectkoor “Rond de Brabantse Wal” onder leiding van Annemiek Vogels en een aantal jeugdige medewerkers. Voorganger is ds. Willem Vermeulen, organist is Edu de Goffau. In de keuze van het repertoire zal met name de verbinding met de joodse tradities gelegd worden. De toegang is gratis. Ter bestrijding van de onkosten is er een deurcollecte.
Organisatie en uitvoering: Projectteam muziek van de Ontmoetingskerk.

Contact: wielewal@tele2.nl
Kaartverkoop en extra informatie via 

BERGEN OP ZOOM 17 T/M 27 OKTOBER 2019
“SUPERSUM” OPENLUCHT SPEKTAKELSTUK STICHTING DE VIERSCHAAR


Speciaal voor het jubileum van 75 jaar Bevrijding Brabantse Wal voert Stichting De Vierschaar een openluchtspel op over de Tweede Wereldoorlog in deze regio. Het is een fictief verhaal, tegen het decor van de gebeurtenissen in stad en streek, waarin intrige, spanning, drama maar ook humor onderdelen zijn van de productie.

SUPERSUM
Het is begin oktober 1944, ruim vier maanden na D-day. Canadese, Britse en Poolse troepen hebben de opdracht om de Westerschelde te veroveren op de Duitsers. Deze zeearm is de toegangsweg naar de – reeds bevrijde – haven van Antwerpen en van levensbelang voor de geallieerde bevoorrading.
Terwijl wekenlang zwaar wordt gestreden, voeren de inwoners van Bergen op Zoom hun eigen strijd, bang dat hun geliefde stad in het oorlogsgeweld wordt meegezogen en mogelijk wordt verwoest.
In het theaterspektakel volgen we een aantal Bergenaren in die soms heftige strijd naar het punt waarop zij uiteindelijk toch kunnen zeggen dat zij al hun tegenslagen, hun vijanden en zichzelf hebben overwonnen. 

De voorstellingen vinden plaats op 17, 18, 19 , 20, 22, 23, 24, 25 en 27 oktober 2019. 
De gerestaureerde Waterschans in Bergen op Zoom vormt het unieke decor voor dit spektakelstuk waar je achteraf over mee wilt kunnen praten. 

BERGEN OP ZOOM ZONDAG 27 OKTOBER 2019
CONCERT DOOR HÉT CONCERTKOOR 


Programma

In nauwe samenwerking met Zeeland worden in het najaar van 2019 concerten gegeven door 4 koren uit Zeeland en Brabant. Uit die reeks ’75 jaar Slag om de Schelde’ geeft Hét Concertkoor uit Bergen op Zoom hier op 27 oktober 2019 een concert.
Zij zien het programma van de herdenking ’75 jaar Slag om de Schelde’ in Bergen op Zoom als een rijk gevulde menukaart waarvan iedere deelnemer, bezoeker en ook de gasten zijn of haar favoriete gerecht kan uitkiezen.
Gezien het succes en de impressie van de herdenkingsconcerten, in oktober 2014 en mei 2015 met Annelies en het Herdenkingsconcert van 11 november 2018, hebben zij er alle vertrouwen in dat ze voor hun trouwe bezoekers, vrienden en vele muziekliefhebbers weer een ontroerend en indrukwekkend concert uit kunnen voeren.

Het herdenkingsconcert Annelies(ofwel dagboek van Anne Frank) en het Requiem beide van James Withbourn in grote koor en concertbezetting is in Bergen op Zoom op zondagmiddag 27 oktober in de St.Gertrudis kerk. Mooi detail is dat de Engelse componist bij dit concert aanwezig is.

Aanvang 15.30 u. Kerk open 14.15 u. Een kaartje (gereserveerde plaats) kost 37.50 voor rang 1 en
€ 27.50 voor rang 2. (vrije plaatsen). 
Bestellen kan via info@hetconcertkoor.nl of via de website www.hetconcertkoor.nl
of direct bij leden van het koor. 

(contact: peter.verdult@ziggo.nl)
En dit was er ook nog allemaal te doen! 

Bergen op Zoom, Halsteren, Lepelstraat

4 MEI 2019 DODENHERDENKING


Bergen op Zoom
In de Sint-Gertrudiskerk vindt op 4 mei een herdenkingsdienst plaats. De dienst begint om 19.00 uur. 
Onder leiding van Tamboerkorps Odiles Rapid verplaatsen de aanwezigen zich daarna in een stille mars naar het Thaliaplein.
De Stichting Dodenherdenking 4 mei Bergen op Zoom houdt op het Thaliaplein een herdenkingsplechtigheid. Deze begint om 20.00 uur met twee minuten stilte. Daarna volgen krans- en bloemleggingen. Het programma wordt opgeluisterd met muziek door Harmonie Kolpings Zonen, jongeren verzorgen een voordracht en burgemeester Frank Petter houdt een toespraak.
Na afloop kan er koffie/ thee worden gedronken in de foyer van Stadsschouwburg de Maagd. Daar begint om 21.00 uur een voorstelling door jongeren van het Centrum voor de Kunsten, die het thema bevrijding vorm geven. De theatervoorstelling heet TWEE MINUTEN en is gratis te bezoeken.


Halsteren
Van 19.00 – 19.45 uur wordt een kerkdienst gehouden in de St.Martinuskerk in Halsteren. Met een stille tocht verplaatsen de aanwezigen zich daarna naar het monument bij de Martinuskerk. Om 20.00 uur wordt daar een herdenkingsplechtigheid gehouden met kransleggingen, muziek, zang en een toespraak.

Lepelstraat
Van 19.00 -19.45 uur wordt een herdenkingsmis opgedragen in de Sint-Antoniuskerk in Lepelstraat. Om 20.00 uur begint de herdenkingsceremonie bij het monument bij de kerk met twee minuten stilte, krans en bloemlegging, een toespraak en met muzikale omlijsting. 

(Contact: hansstumpel@hetnet.nl)
Foto Dick Vermaas

5 MEI 2019
Bezoek open Joodse huizen


BERGEN OP ZOOM 5 MEI 2019, DIVERSE LOCATIES
Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en na de 2e wereldoorlog staat centraal. In Open Joodse Huizen bieden huidige bewoners ruimte aan vroegere bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden om zo samen verhalen over de vroegere joodse bewoners te vertellen en nieuwe herinneringen te maken. In 2019 doen ca. 20 steden doen mee met Open Joodse Huizen. De vierde editie van Open Joodse Huizen/Huizen van verzet in Bergen op Zoom wordt georganiseerd door de Werkgroep Open Joodse Huizen (onderdeel van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal) in samenwerking met de Gemeente Bergen op Zoom en met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier(www.jck.nl) in Amsterdam.

Grote Markt, Hotel De Draak, lezingen 12.30 en 14.30 uur.
Lex Lensink vertelt over de bijzondere functie van Hotel de Draak tijdens de oorlog, als onderkomen voor onderduikers, terwijl ook Duitse soldaten in het hotel verbleven en over het joodse gezin van Alexander Bosman dat vanaf 1936 in Bergen op Zoom woonde. Zij overleefden de oorlog door onder te duiken. Tenslotte vertelt hij over zijn joodse familie, ook genaamd Bosman, die aan het begin van de oorlog in Rotterdam woonde, in het concentratiekamp Theresienstadt belandde maar uiteindelijk in Zwitserlande de oorlog overleefde.

Hotel De Draak, Grote Markt 13.45 uur: 1e optreden koor Mea Dulcea
Het koor Mea Dulcea , opgericht in 1962, bestaat uit 25 vrouwen. Zij zingen voornamelijk muziek uit de 20e en 21e eeuw. Zij zingen 3 joodse liederen van Viktor Ullmann (1898-1944), Joods-Tsjechische dirigent en componist. Schreef muziek in Theresienstadt en werd vermoord in Auschwitz. Een lied van Gideon Klein (1919-1945), componist in Theresienstadt en vermoord in Fürstengrube. Het koor staat onder leiding van Ted van der Heijdt.

Synagoge, Koevoetstraat, 2 lezingen resp. 13.00 en 15.00 uur. 14.30 uur 2e optreden koor Mea Dulcea 
Tilly Gaillard-de Hes, kleindochter van Mozes de Hes (de laatste voorzanger van Bergen op Zoom) vertelt over de laatste onderduik van haar tante Betsy en Betsys emigratie naar de Verenigde Staten.

Mannuh Barbiers, Steenbergsestraat 12, 2 lezingen resp.11.00 en 13.00 uur.
Anje van Buuren-Meinardi vertelt over de oorlogsjaren en de onderduik van de familie Walg

Engelsestraat 16. 2 lezingen resp. 14.15 en 15.30 uur.
Mike en Joost de Bruin, zoon en kleinzoon van Joost de Bruin vertellen over de lotgevallen van de familie de Bruin.

Arnoldus Asselbergsstraat 14. 2 lezingen resp. 14.30 en 16.00 uur.
Op dit adres woonde het gezin Isadoor Goudstikker (6e geslacht). Philip Soesan – ver familielid van de Goudstikkers- vertelt hun verhaal.
Het volledige programma staat op www.openjoodsehuizen.nl

APRIL EN MEI 2019
PROEFMEI EN LIBERATION


BERGEN OP ZOOM APRIL EN MEI 2019
PROEFMEI EN LIBERATION, DATA: 18 APRIL, 24-26 MEI
Op donderdag 18 april is de eerste steek van de Brabantse Wal Asperge. Bij deze bijeenkomst is een aantal gasten genodigd vanuit Onderwijs, Overheid en de Sector Agrofood. Als locatie is gekozen voor een boerderij die tevens heeft gediend als onderduikadres. Tijdens de eerste steek dus ook aandacht voor de asperge in Oorlogstijd. In de weken voor ProefMei is er weer het scholenproject ism Stadlander. Hier aan werken ongeveer 10 scholen mee uit de Brabantse Wal regio. De activiteit is ter plaatse ofwel op school. Kinderen gaan een bevrijdingsmaaltijd klaarmaken en bewoners uit de buurt zijn te gast. Tijdens de lunch is er aandacht voor oorlogsverhalen uit de diverse windstreken van de wereld waarbij ook aandacht is voor nieuwe nationaliteiten en generaties.
p vrijdag 24 mei is er de ProefMei college tour. Deze gaat volledig in op de drie VVV’s. Er zijn veel overeenkomsten als het gaat om ons voedsel met heden ten dage en in de tweede wereld oorlog. In die zin dat wij nu de keuzes maken in vrijheid. Vooraf aan de college tour zijn er twee lunches. Een lunch georganiseerd door SOBW (streekorganisatie Brabantse Wal) die in het teken staat van de lancering van de lopende projecten die in gaan op Agrofood en Biobased. De tweede lunch is met studenten uit de Nederlands- Vlaamse Delta. Tijdens deze lunch is er aandacht voor de slag om de Schelde.
Aansluitend start de college tour die ingaat op West- Brabant als broedplaats voor agrofood. Drie spraakmakende colleges waarbij het openingscollege in het teken staat van de drie VVV’s Een aantal activiteiten staat in het teken van de opmaat richting het Liberation jaar en wordt er zoveel mogelijk publiek bij betrokken. Zodra deze definitief zijn worden ze op deze website vermeld. Ook in de styling van ProefMei wordt de bevrijding meegenomen.

Hierbij twee bestanden die op dit onderwerp betrekking hebben.
Klaprozenproject
Buurtcultuurfonds

BESCHIKBAAR IN MEI 2019
MUZIEKSTUK:
 'SLAG OM DE SCHELDE'


De Slag om de Schelde was de grootste en meest ingrijpende operatie waarbij Canada in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte. Inm deze slag speelde Canada de hoofdrol. Na een zware en langdurige strijd kwam de haven van Antwerpen beschikbaar voor geallieerde bevoorrading. Zeker toen de Westerschelde na de Slag om de Schelde in november 1944 als vaarroute weer kon worden gebruikt.
Overwinningen werden door de eeuwen heen vaak onderstreept met het componeren van een toepasselijk muziekstuk.

Op verzoek van het bestuur van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal heeft Steven Dietvorst, saxofonist en arrangeur van het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de mars Slag om de Schelde gecomponeerd. Deze heroïsche mars die uitermate treffend de sfeer van de Slag om de Schelde weergeeft, is geschreven voor harmonie, fanfare en orkest en zal in ieder geval gespeeld worden tijdens het Defilé en de Taptoe. In aanloop naar de (inter)nationale activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding zal bekeken worden hoe dit muziekstuk een zo groot mogelijk publiek bereikt.k

Zaterdag 13 juli bezochten ruim 200 Canadese militairen Bergen op Zoom. Na hun bezoek aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland hielden zij op de Canadese begraafplaats een indrukwekkende herdenkingsceremonie. Daarna marcheerden zij door de binnenstad van Bergen op Zoom naar het Markiezenhof, waar zij werden verwelkomd en toegesproken door loco burgemeester Patrick v.d. Velden en door de Canadese militaire attaché in Nederland, kolonel Tim Young. Daarna werd het muziekstuk 'Slag om de Schelde' aan de hand van een geluidsopname voor de eerste keer ten gehore gebracht.

Een primeur voor deze speciale mars die rondom de komende herdenkingen en vieringen van 75 jaar bevrijding, in Zuidwest Nederland nog vaak te horen zal zijn.
 

13 JUNI 2019
MUSICAL 'OORLOGSWINTER' door Roncalli scholengemeenschap


Op donderdag 13 juni voeren de leerlingen van de Junior Musical Class van de Roncalli scholengemeenschap een semiprofessionele uitvoering van de musical Oorlogswinter op. Deze groep heeft tijdens de opening van het herdenkingsjaar op de Canadese begraafplaats een lied uit Oorlogswinter gezongen. Speciaal worden veteranen uitgenodigd op de première van dit spektakel, want mede dankzij hen kunnen we van onze vrijheid genieten.

De leerlingen van JMC, begeleid door een professioneel artistiek team, hebben hun tanden in deze musical gezet. Na de vrolijke, komische musicals van Shine en Lang & Gelukkig is Oorlogswinter een voorstelling van een heel ander kaliber. Het verhaal vraagt om geloofwaardig en ingeleefd spel, wat een uitdaging is als je dit niet eerder hebt gedaan en je (gelukkig) geen oorlogsgeweld hebt meegemaakt. Naast repetities op spel, zang en dans wordt er dus ook veel gepraat over hoe jij zou handelen in een oorlog en wat voor gevoel dat oproept. Een bijzonder repetitieproces voor een bijzondere musical in het kader van Eren en Herdenken.

Lees bijgaande recensie over hun uitvoering. Foto's zijn gemaakt door Sonn Franken. 

13 JULI 2019
Lezing Slag om de Schelde
Veteranencafé 't Zwijnshoofd 14.00 uur


Op zaterdag 13 juli 2019 komen de veteranen om 14.00u weer bijeen in het Zwijnshoofd, Moeregrebstraat 18 Bergen op Zoom. Op deze maandelijkse bijeenkomst halen zij onder het genot van en drankje herinneringen op, wisselen ervaringen uit of praten elkaar gewoon weer gezellig bij. Daarbij zijn partners en verdere familieleden altijd welkom.
Dit keer is er een voordracht door Irene van Kemenade in het kader van de slag om de Schelde. Tevens zal Frans de Vos Voorzitter van de Stichting Bevrijding Brabantse Wal de festiviteiten die in oktober 2019 plaatsvinden toelichten.
Omdat er voor dit onderwerp een bredere belangstelling is, zijn ook de veteranen van de Brabantse Wal en die van het Korps Commandotroepen uitgenodigd. 

Ook andere belangstellenden zijn welkom. Om de ruimte goed in te richten is een berichtje met hoe velen u komt op info@veteranenboz.nl voor 1 juli 2019 wel gewenst.

Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden; consumpties zijn voor eigen rekening. Een kleine financiële bijdrage in het spaarvarken is altijd welkom.

De lezing voor het veteranencafé in 't Zwijnshoofd werd zaterdag 13 juli voor een volle zaal gehouden. Irene van Kemenade zette de bevrijdingsopmars van de geallieeerden uiteen, die in het najaar van 1944 leidde tot de Slag om de Schelde. Een slag die werd uitgevochten om de vrije doorgang tot de havens van Antwerpen (via de Westerschelde) en daarmee de bevoorrading van troepen, mogelijk te maken.   

30 juni 2019  15.00 uur
Jubileumstoet 
75e Maria Ommegang



De bevrijding van Bergen op Zoom en het feit dat kapelaan Ooijens in 1942 de belofte deed dat de sinds 1572 verboden Maria Ommegang weer door de straten van deze stad zou trekken, leidde er toe dat er in augustus 1945 weer een Ommegang werd gehouden. Indachtig de belofte van de kapelaan is die traditie tot heden in stand gebleven. Met dit jaar een jubileumstoet!

Zondag 30 juni trekt de 75e editie van de Maria Ommegang weer door het oude centrum van Bergen op Zoom.  Ze vertrekt om 15.00 uur vanuit het Markiezenhof richting de Grote Markt en verder in een ring rond het centrum.  
De stoet met ruim 800 deelnemers kent een aantal onderdelen: Opening, Historie van Bergen op Zoom, taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament en als laatste het Processiegedeelte.

De stoet is op deze parkeervrije zondag gratis te aanschouwen. Voor mensen die slecht ter been zijn, kunnen zitplaatsen worden gereserveerd op de Grote Markt. Een mail naar: secretarismariaommegang.nl volstaat, maar wees er tijdig bij....!
Meer info over de Maria Ommegang is te vinden op www.mariaommegang.nl

(Foto's Maria Ommegang zijn gemaakt door Dick Vermaas) 

ZOMER 2019
JONGEREN VAN THE DUTCH BEARS LOPEN BEVRIJDINGSROUTE EN LEGGEN DIT OP FILM VAST


ANTWERPEN / BERGEN OP ZOOM  22 t/m 26 juli 2019
JONGEREN VAN THE DUTCH BEARS LOPEN EN FILMEN BEVRIJDINGSROUTE

Een groep van vier studenten uit Roosendaal heeft van 22 t/m 26 juli 2019 een deel van de bevrijdingsroute gelopen die de Canadese bevrijders in 1944 in onze streek hebben afgelegd. Het betrof de route vanaf het vliegveld bij Brasschaat naar Bergen op Zoom.

In 2017 hebben zij eenzelfde initiatief genomen en hebben met hun groep, die zich de Dutch Polar Bears noemen, van die tocht een documentaire gemaakt. Toen betrof het de route die de Britse bevrijders, de 49ste West Riding Infantry Division, de Polar Bears, destijds hebben afgelegd. De Dutch Polar Bears hebben in 2017, gestoken in legerkleding uit die WO-2 tijd en met een grote Engelse vlag, de route van Turnhout naar Roosendaal in 5 dagen lopend afgelegd. Onderweg hebben zij oorlogsverhalen opgehaald bij mensen die ze op hun tocht tegenkwamen en enthousiast reageerden op hun initiatief. Daar is een DVD van gemaakt en gepresenteerd aan belangstellenden.

Eenzelfde documentaire gaan zij weer maken, maar dan over een deel van de route die de Canadese bevrijders hebben afgelegd naar Bergen op Zoom. Op hun route hebben ze op eenzelfde wijze oorlogsherinneringen in alle varianten (feitjes, emoties, anecdotes) opgehaald die in hun film verwerkt kunnen worden. Die film willen ze gaan vertonen aan een breed publiek.

Met hun actie proberen ze meer bekendheid te genereren voor de gebeurtenissen in deze regio in WO-2 en ook om de voor de vrijheid gebrachte offers onder de aandacht te brengen. 
Zij hebben sponsors gevonden vanuit het Mastboom-Brosensfonds en uit een Canadese veteranenhoek. Een filmcamera werd hen te leen gegeven. 

BNdeStem plaatste op 25 juni over hun voorgenonen bevrijdingstocht een artikel. Dat kunt u HIER lezen. 

De Dutch Bears sloten vrijdag 26 juli hun bevrijdings-/filmtocht van Brasschaat tot Bergen op Zoom af met aankomst en een drankje bij café Krijnen.
Intussen is bekend dat hun film op vrijdag 18 oktober voor genodigden in première gaat. Dat gebeurt in bioscoop C-Cinema Kiek in de Pot, Burg. Van de Laarstraat 25, 4615 PB Bergen op Zoom om 19.00 uur. De film duurt ongeveer 5 kwartier. Na afloop is er gelegenheid tot napraten. Zondag 20 oktober 2019 wordt de film om 11.30 uur opnieuw vertoond in deze bioscoop. Daar kunnen kaartjes voor worden gekocht op de website van de bioscoop.


Share by: